Adembescherming

Met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen kun je veilig op iedere werkvloer aan de slag. Adembescherming is een belangrijk onderdeel van de persoonlijke beschermingsmiddelen. Het kan beginnen met het dragen van het juiste Stofmasker, FFP1, FFP2 of FFP3, of wellicht een gelaatsmasker, volgelaatsmasker of halfgelaatsmasker tot het dragen van een ademluchtapparaat. Iedere werkvloer vereist een andere manier van bescherming. In ons uitgebreide assortiment kunt u altijd de juiste vormen van adembescherming vinden. 

23 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

23 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Uiteraard is het gebruik van adembescherming erg belangrijk dat u weet waar en wanneer u de juiste vorm van adembescherming gebruikt. En natuurlijk is het ook goed om het onderscheidt te weten tussen prijs, kwaliteit, pasvorm en merk. Wellicht dat de merknamen Honeywell, Moldex, 3M, BLS, MSA, Uvex, Spasciani maar ook minder bekende labels als M-safe, My-T-Gear kunnen wij leveren. De merken waar wij het sterkst in zijn hebben wij voor u geselecteerd en bieden wij op onze website aan. Uiteraard kunt u met vragen, aanvragen, andere merken of artikelen altijd bij ons terecht. Onze productspecialisten staan altijd voor u klaar en zullen u van zo goed mogelijk advies voorzien! En door ons brede assortiment kunt u bijs ons altijd uw favoriete stofmasker, halfgelaatsmasker en merk adembescherming krijgen!

Soorten adembescherming

Adembescherming is een noodzakelijk beschermingsmiddel als er een gevaar bestaat voor het, via de ademhalingswegen binnendringen van schadelijke stoffen in het lichaam. Deze stoffen kunnen zowel vloeibaar als gasvormig zijn.  Onder de categorie adembescherming maken we onderscheid in afhankelijke adembescherming en onafhankelijke adembescherming. Onafhankelijke adembescherming  zorgt voor aanvoer van schone lucht bijvoorbeeld uit een ademlucht apparaat of een slangentoestel. Afhankelijke adembescherming zorgt juist voor de filtering van de verontreiniging uit de lucht, dit noemen we afhankelijk omdat de gebruiker afhankelijk is van de omgevingslucht.

Afhankelijke adembescherming

Er zijn verschillende soorten afhankelijke ademhalingsbescherming. Ademhalingsbescherming bestaat uit een filter en een masker. Er zijn filters die stof tegen houden, filters die gas/damp tegenhouden of absorberen en er zijn filters die beiden tegenhouden, de zogeheten combinatiefilters. De keuze voor een masker is afhankelijk van de hoeveelheid bescherming die u nodig heeft maar zeker ook van persoonlijke voorkeur. Maskers worden onderverdeeld in:

  • Onderhoudsvrije stofmaskers
  • Halfgelaatsmaskers (eventueel onderhoudsvrij)
  • Volgelaatsmaskers

 

Een stofmasker of snoetje is een beschermingsmiddel die neus, mond en kin bedekt. Na het gebruik van een stofmasker worden dezen veelal weggegooid en vervangen. Onder stofmaskers zijn diverse soorten en modellen te vinden, allemaal gericht op gemak, draagcomfort en gebruiksintensiteit. Onder de stofmaskers zijn er onder meer:

  • Opvouwbare stofmaskers (Handig in het meenemen)
  • Cup vormige stofmaskers (Comfortabele voorgevormde pasvorm rond neus, mond en kin)
  • Stofmaskers met uitademventiel (Door een uitademventiel is de ademweerstand lager, het CO2 gehalte verkleinen en temperatuur en vochtigheid in het masker verminderen)

 

Stofmaskers beschermen uitsluitend tegen vaste deeltjes, vezels en micro organismen, aerosolen en nevels. Dus niet tegen de dampen van bijvoorbeeld verf. Daarvoor heeft u een gelaatsmasker nodig met een gas of dampfilter.

Stofbeschermingsklassen van een stofmasker

Bij stofmaskers zijn er verschillende beschermingsklassen die u wellicht bekend in de oren klinken, FFP1, FFP2 en FFP3 stofmaskers. FFP staat voor Filtering Facepiece Particles. Het cijfer geeft de beschermingsgraad van het stofmasker aan.

Halfgelaatsmaskers

Halfgelaatsmaskers bedekken neus, mond en kin en zijn er in twee verschillende soorten. Onderhoudsvrije of wegwerpmaskers en de Niet onderhoudsvrije halfgelaatsmaskers.

Onderhoudsvrije halfgelaatsmaskers worden vooral gebruikt voor bescherming tegen gassen, dampen en stofdeeltjes en zijn door de universele pasvorm voor iedereen te dragen. Na verzadiging van het halfgelaatsmasker wordt deze vervangen

Niet onderhoudsvrije halfgelaatsmaskers zijn de halfgelaatsmaskers waar de filters los aangekoppeld kunnen worden. Deze maskers een of twee filters en hebben een lagere ademweerstand en dus een beter draagcomfort. De filters op een halfgelaatsmasker moge niet meer wegen dan 300 gram. Onderscheid is er tussen maskers met een bajonet aansluiting en een masker met schroeffilteraansluiting.

Volgelaatsmaskers

Volgelaatsmaskers bedekken het volledige gezicht en zorgen voor een betere algehele bescherming van het gelaat in vergelijking met een halfgelaatsmasker. Ook de ogen worden beschermd en door de specifieke pasvorm is er voldoende afdichting met het gezicht. Alle mogelijke filters kunnen op het volgelaatsmasker worden gedragen. Volgelaatsmaskers zijn er zowel met glazen vizier als met een polycarbonaat vizier.

Gebruiksklassen van Filters en beschermingsklassen van Adembeschermingsmiddelen

Bescherming tegen deeltjes, stof en aerosolen(Een aerosol is een colloïdaal mengsel van stofdeeltjes of vloeistofdruppels in een gas)

Klasse 1 (P1 of FFP1) tegen grote vaste deeltjes zonder specifieke toxiciteit(giftigheid) (calciumcarbonaat).

Klasse 2 (P2 of FFP2) tegen vaste en/of vloeibare aerosolen die daadwerkelijk als gevaarlijk of irriterend worden gezien(silica - natriumcarbonaat).

Klasse 3 (P3 of FFP3) tegen toxische(giftige) vaste en/of vloeibare aerosolen (beryllium - nikkel - uranium - exotisch hout).

Gas- en dampfilters

Een gasfilter is afgestemd op een bepaald type gas waartegen ze bescherming bieden. Er zijn verschillende soorten gas- en dampfilter te verkrijgen. Een gasfilter of dampfilter herkent u aan de letter en kleurcode die erop aangegeven staat.

 

  • A, Bruin, beschermt tegen Organische gassen en dampen met een kookpunt hoger dan 65 graden Celsius
  • B, Grijs, beschermt tegen Anorganische gassen en dampen met uitzondering van koolmonoxide
  • E, Geel, beschermt tegen zwaveldioxide en andere zure gassen en dampen
  • K, Groen, beschermt tegen Ammoniak en organische ammoniaverbindingen
  • AX, Bruin, beschermt tegen organische gassen en dampen met een kookpunt lager dan 65 graden Celsius
  • NO-P3, Blauw/wit, beschermt tegen Stikstofoxiden
  • Hg-P3, Rood/wit, beschermt tegen Kwikzilverdampen en deeltjes
  • CO, Zwart, beschermt tegen Koolmonoxide
  • Reactor P3, Oranje/wit, beschermt tegen Radioactief jodium en deeltjes
  • SX, Violet, beschermt tegen specifieke gassen en dampen

  

Alle vormen van adembescherming die u gebruikt zijn afhankelijk van de omstandigheden die u op de werkvloer tegenkomt en van uw persoonlijke voorkeur. De artikelen die u in de categorie adembeschermingsmiddelen op onze webshop vindt zijn bij ons hardlopers en normaal gesproken snel leverbaar. Voor andere artikelen, vragen en natuurlijk ook voor advies op maat kunt u altijd bij ons terecht en zullen wij altijd het beste voor u en uw gezondheid adviseren.